La ce ne uităm înainte să cumpărăm un telefon

Mulţi se trezesc, inclusiv cei mai pricepuţi dintre noi, că după un timp, telefonul care părea atât bun când l-au cumpărat nu-i mai mulţumeşte. Şi ar putea fi destule cauze pentru care să fii nemulţumit de telefonul pe care tu însuţi l-ai ales. Alegerea unui telefon, deşi nu pare mare filozofie la prima vedere, ar trebui făcută în urma unei "investigaţii serioase".
În principiu, sunt două tipuri de motive pentru care ajungi să fii nemulţumit de telefonul tău după doar puţin timp de la achiziţionare. Un tip de motiv ar putea fi neajunsurile pe care nu le poţi observa decât în timp. De acestea este cel mai greu să te fereşti.
Un alt tip de motive se datorează cumpărării unui telefon fără o documentare prealabilă. De exemplu, după câteva zile observi că scrierea la tastatură nu este tocmai comodă. Este genul de problemă pe care ai fi depistat-o imediat dacă i-ai fi acordat puţină atenţie înainte să cumperi telefonul.
Alegerea unui telefon care să te mulţumească pe deplin sau măcar să fie cât mai aproape de aşteptări este supusă criteriilor subiective ale fiecăruia dintre noi. Există însă câteva principii general valabile.

Ai Internet? Atunci foloseşte-l!
Primul pas este documentarea. Internetul este locul în care ar trebui să începi. Cu excepţia modelelor exotice, vei găsi o sumedenie de informaţii, sub diverse forme, despre majoritatea terminalelor.
Te poţi documenta:
  • Uitându-te la imagini
  • Urmărind prezentările video de pe YouTube sau alte site-uri similare
  • Citind articolele de pe site-urile de profil
  • Cerând părea altora pe forumuri sau reţele sociale
Contactul fizic
Documentarea pe Internet nu este suficientă. Unele aspecte nu le poţi remarca decât intrând în contact direct cu telefonul respectiv. Dacă nu ai un prieten care să-l aibă deja, poţi oricând intra într-un magazin de profil.
Acolo poţi să vezi dimensiunea reală, greutatea sau tastatura. Tot acolo vei observa direct calitatea ecranului şi a construcţiei.
Magazinele specializate te lasă, de regulă, să testezi telefoanele expuse. Ideal ar fi nu doar să constaţi aspectul exterior, ci să poţi vedea ce îţi rezervă partea software. Pentru asta ar trebui să alegi un magazin care îţi permite acest lucru, ştiind că mulţi comercianţi expun doar sample-uri care nu pot fi pornite.

Aspectele importante
Foarte mulţi oameni iau în considerare exclusiv designul când aleg un telefon. Este adevărat că e foarte important să-ţi placă înfăţişarea exterioară (nu doar) a telefoanelor. Dar este o mare greşeală să ignori celelalte aspecte care definesc un telefon.
Aspectele pe care trebuie să le iei în considerare când evaluezi un telefon sunt:
Designul şi construcţia. Trebuie să ai în vedere în principal forma, dimensiunile, greutatea, ecranul, tastatura şi, în general, calitatea construcţiei.

Dotările tehnice 
Aici intră foarte multe caracteristici de la tehnologiile oferite (Wi-Fi, 3G, Bluetooth etc.) la dimensiunile respectiv calitatea ecranului şi tipul conexiunilor (ieşire audio, conectarea la calculator ori alimentare etc.).

Software-ul
Este unul dintre aspectele pe care majoritatea utilizatorilor încă îl ignoră. Trebuie să alegi un sistem care corespunde cerinţelor tale. De exemplu, dacă vrei să ai posibilitatea de a instala diverse aplicaţii, trebuie să te orientezi către un sistem de operare pentru care sunt disponibile foarte multe aplicaţii. Cel mai bine din acest punct de vedere stau iPhone şi telefoanele cu Google Android.

Autonomia
Din păcate, autonomia este subiectul compromisului. Dacă vrei un telefon cu dotări de top, inclusiv un ecran cu rezoluţie mare, va trebui să te mulţumeşti cu o autonomie modestă. Dacă ţii neapărat ca telefonul pe care îl cumperi să aibă o autonomie mare, va trebuie să orientezi către unul mai modest.
Subiectivismul joacă un rol foarte important în alegerea unui telefon. Fiecare dintre noi apreciază diferit importanţa criteriilor amintite. Unii pun accentul pe design, în timp ce alţii acordă o mai mare importanţă posibilităţilor oferite de sistemul de operare.
Indiferent însă de preferinţele fiecăruia, principiul documentării este universal valabil. Este o greşeală să cumperi un telefon în mod special, sau orice produs în general, fără o informare prealabilă. Mai ales când avem la dispoziţie atâta informaţie, oferită de Internet, ar fi stupid să nu ne alegem telefonul în cunoştinţă de cauză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu