Fantasticul gol al lui Roberto Carlos a fost explicat ştiinţific, 1997 / Brazilia - Franta



Fantasticul gol al lui Roberto Carlos a fost explicat ştiinţific

Mulţi suporteri ai echipei de fotbal a Braziliei consideră golul lui Roberto Carlos din meciul de fotbal cu Franta din 1997 drept unul dintre cele mai strălucite goluri, de când se joacă fotbal în lume. Alţii îl consideră o comportare foarte ciudată a balonului, produsă de unele neuniformităţi atmosferice momentane şi locale foarte neobisnuite, care ar contrazice legile fizicii. Ca urmare, fizicienii francezi au pornit la studiu şi au anunţat recent că pot explica fără niciun dubiu comportarea balonului, care este în conformitate cu legile cunoscute ale fizicii. Aceasta cere însă asigurarea unor condiţii iniţiale particulare, cun au fost cele pe care Roberto Carlos le-a avut în acea seară de vară la Lyon. Anume, Carlos a şutat balonul cu efect, de la o distanţă de 35 m de poarta franceză, imprimându-i o mişcare de rotaţie. Acesta a ocolit zidul de apărători cu cel puţin 1 m spre dreapta şi şi-a continuat traiectoria curbă intrând spre poartă, unde lovind bara a intrat în poartă, lăsându-l pe portar uluit.

Golul din laborator, cu praştie în loc de picior

De atunci s-au emis numeroase ipoteze, care mai de care mai fanteziste, care să explice traiectoria balonului, dar până de curând niciuna din explicaţii nu s-a putut verifica. De curând, fizicianul Guillaume Dupeux şi colaboratorii de la Ecole Polytechnique din Palaiseau (Guillaume Dupeux et al 2010 New J. Phys. 12 093004) au realizat un model al mişcării balonului într-un mediu uşor de controlat şi reprodus.


Ei au lansat diverse sfere din material plastic în apă, folosind un gen de praştie, prin care li se putea imprima o mişcare cu viteze diferite, precum şi miscări de rotaţie cu diverse viteze de rotaţie. Densitatea sferelor în raport cu cea a apei a fost aleasă în acelaşi raport ca cea a balonului aflat în mişcare prin aer.
Efectul spiral al balonului rotativ

Cercetătorii l-au denumit „efectul spiral al balonului rotativ” (spinning ball spiral effect) şi au remarcat că acesta are loc atunci când frecarea permite ca efectul de rotaţie să se făcă simţit pe o traiectorie suficient de lungă. Ca urmare, traiectoria se curbeze mai accentuat spre sfârşitul mişcării balonului.

Deci, pentru ca efectul observat să aibe loc este neceasr ca balonul să fie lovit cu suficient de multă putere pentru a-i imprima şi o mişcare de rotaţie şi să fie lansat de la o distanţă suficient de mare pentru ca balonul să poată căpăta mişcarea dorită spre sfârşitul traiectoriei.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu